Любопитни факти

Зеленчуците – здравословният деликатес

image

Любителите на изисканата кухня отдавна знаят, че зеленчуците заслужават много по-централно място на нашата маса от гарнитура към основното ястие или салата, към която често никой не посяга. Време е това несправедливо отношение да се промени и да им отдадем заслуженото внимание на храна, която може да бъде както полезна, така и изключително вкусна. Последни изследвания сочат, че дори дълбоко изпържените зеленчуци запазват значителна част от полезните си свойства, които се дължат на високо съдържание на антиоксиданти и витамини. Както знаем - продуктите на САМИ-М са произведени по модерна технология, която позволява различни варианти за приготвяне.

Полезен и вкусен избор

Почти всички зеленчуци имат в състава си фибри, които подобряват процеса на храносмилане, помагат за понижаване на нивата на кръвна захар и регулират на телесната маса. Царевицата и грахът например са добър източник на нишесте, фибри, полезни въглехидрати, минерали и различни видове витамини. Консумацията на зеленчуци на дневна база допринася и за свежия вид на кожата: много от тях имат високо съдържание на вода и витамин С - добре познат антиоксидант, който намалява признаците за преждевременно стареене и играе роля в синтеза на колаген. Редовният прием на зеленчуци подобрява общото здравословно състояние: морковите са богати на бета-каротин, който организмът преработва във витамин А, а той има доказана полза за функцията на очите. Спанакът, който придоби голяма популярност заради високото съдържание на желязо, също съдържа и витамин С, както и минерали като магнезий и калий, които помагат за силен имунитет.

Нещо различно всеки ден

Не на последно място – растителните протеини могат да ви помогнат да внесете разнообразие в хранителния си режим, без да правите компромис с вкусовите качества на любимите си ястия.  Протеинът, който се съдържа в нахута например е познат като цялостен протеин, защото има в състава си всички 9 основни аминокиселини, които са отговорни за правилното функциониране на всички системи в човешкия организъм. Разгледайте каталога на САМИ-М за качествени продукти и предложения за балансирано и здравословно хранене. 

още любопитни факти

image

В "Супа за душата" на Ирина Тенчева

Научи повече
image

Любопитни факти
image

Стандарт Стара планина

Научи повече
image

Любопитни факти
image

Сосове

Научи повече
image

Любопитни факти

Свържете се с нас