Любопитни факти

Шоково замразяване на храни

image

Шоковото замразяване е популярен начин за съхранение на храна, запазващ всички полезни свойства на продуктите. Ако замръзването се извърши правилно, след размразяване те няма да се различават от пресните.

Шоковото замразяване не предизвиква промени в структурата и химическия състав на храната. Същността на метода се състои в охлаждане на храната със скорост, с която се получава микрокристализация на водата. Но това не е просто замразяване, тъй като обемът на ледените кристали по отношение на първоначалния обем на течното вещество не се увеличава. Тук основният критерий е скоростта на замръзване, а не температурния режим.

Основната разлика между шоковото замразяване и обичайното е просто обяснена. При нормално замразяване се образуват кристали от лед, чийто размер е по-голям от размера на водната молекула. Поради това замразяването на влагата в продукта променя структурата на храната и я разрушава. Храни, замразени по обичаен начин, когато размразяването губи своята форма и ценни хранителни качества. В процеса на шоково замразяване, образуваните ледени кристали не надвишават размера на водната молекула. Структурата на продукта в този случай не страда, а при размразяването полезните свойства на храната няма да изчезнат.

още любопитни факти

image

Вкусът на европейските сирена е тук

Научи повече
image

Любопитни факти
image

Соев веган бургер за ценители

Научи повече
image

Любопитни факти
image

Стандарт Стара планина

Научи повече
image

Любопитни факти

Свържете се с нас